Aktualności

Jak dezynfekować produkty spożywcze?

Dezynfekcja produktów spożywczych jest kolejnym sposobem na ograniczenie ryzyka przenoszenia koronawirusa. Mimo, że nie jest w stanie przeżyć dług poza organizmem człowieka, to na niektórych powierzchniach utrzymuje się nawet do 9 godzin. Najważniejsze jest, żebyśmy pozbyli się go z naszego otoczenia – odkażali przedmioty codziennego użytku oraz te, które przynosimy do domu z zewnątrz. Bardzo ważna jest dezynfekcja żywności. Jak to robić?

ZADBAJ O CZYSTOŚĆ RĄK

Wszystkie niezbędne zakupy spożywcze trzeba robić jednorazowych rękawiczkach. Po wyjściu ze sklepu trzeba je bezpiecznie zdjąć (wywinąć na lewą stronę, żeby dłonie nie miały kontaktu z „zakażoną” stroną rękawiczek) i wyrzucić do kosza. Oczywiście, nawet noszenie rękawiczek nie zwalnia nas z obowiązku częstego i dokładnego mycia rąk – szczególnie przed i po kontakcie z żywnością. O tym jak to robić przeczytacie tutaj.

ZADBAJ O CZYSTOŚĆ SPRZĘTÓW KUCHENNYCH

Przyniesione do domu produkty umyj zanim włożysz je do lodówki. Przed przygotowywaniem żywności konieczny wyczyść blaty, deski kuchenne, noże i wszystkie naczynia mające kontakt z żywnością. Fronty szafek co jakiś czas czyść zwykłym detergentem lub dezynfekuj środkami na bazie spirytusu.

ZADBAJ O CZYSTOŚĆ PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

Pamiętaj, produkty spożywcze należy zawsze myć ciepłą wodą. Dodatkowo, niektóre produkty wymagają sparzenia wrzątkiem np. jajka. Większość wirusów i bakterii ginie w wysokiej temperaturze. Temperatura 70 stopni Celsjusza pozwala zniszczyć niechciane drobnoustroje. Pamiętajmy, aby nie spożywać niedogotowanego bądź niedopieczonego mięsa.

Żywność sama w sobie nie spowoduje zagrożenia koronawirusem, natomiast wirus może się znajdować na powierzchni produktów spożywczych. Dlatego trzeba je przed spożyciem myć i poddawać obróbce termicznej.

Kategorie

Top 5 promocje

Top 5 nowości

Archiwum